Erkenningspaspoort

English summary

Home

Actueel nieuws

Projecten
∑   coŲperatieve bedrijven
   individuele bedrijven
∑   huttenbouw
∑   schoolfonds
∑   microfinanciering

Algemene informatie
∑   jaarplan
∑   activiteiten
∑   reisverslagen
∑   financiŽle verslagen
∑   werkwijze en donaties
∑   beleidsplan
∑   nieuwsbrieven

Duka matin

Contact / info bank

Links


bij Valkhof Pers Nijmegen


Sieth Delhaas

Weerbarstig erfgoed


Globalisering in zakformaat


Kenia 2011. Een man wordt ziek of krijgt een ongeluk en overlijdt. Zijn kersverse weduwe wordt, met haar bezittingen en al, vererfd aan haar schoonfamilie, waarna haar vaak een slavenbestaan wacht. Het is nauwelijks voorstelbaar, maar ‘weduwenvererving’ is in Kenia bij enkele etnische groepen een traditie die ook vandaag nog in ere wordt gehouden.


Weduwen van het Luo volk, een van de veertig etnische groepen waaruit Kenia is samengesteld, spelen in het doorbreken van deze traditie een voortrekkersrol.
Hun succes wortelt in het initiatief van de Nederlandse Rentia Krijnen-Hendrikx. Zij bood in 1988 weigerachtige weduwen aan met door haar beschikbaar gesteld geld een eigen bedrijfje te beginnen. In 2011 zijn er 1500 overwegend jonge weduwen met hun duizenden kinderen lid van het weduwenproject en economisch zelfstandig.


De titel Weerbarstig erfgoed slaat niet alleen op de niet geŽrfde weduwen. Het roept reminiscenties op aan erfenissen van slavernij, kolonialisme, missie, neokolonialisme, ontwikkelingshulp. Daarom begint het verhaal niet bij het project zelf. Maar in het verleden. Van de initiatiefneemster en haar agrarische opvoeding. Van de Luo en hun tradities. Van Engelse kolonisatoren. Van de missie. Van de Europese settlers.
Het verhaal laat ook zien hoe enkele tientallen ongealfabetiseerde etnische groepen uit een onbegrensd gebied binnen de tijd van een eeuw meegevoerd werden in grillige plannen van Europese snit.


Sieth Delhaas (1936) is journaliste en cultuurhistorica.


Meer info over de auteur:

Website van Sieth Delhaas


boek Sieth Delhaas


ISBN  978 90 5625 371 4

Bindwijze  Paperback

Publicatiedatum  april 2012

ISBN  978 90 5625 371 4
Bindwijze  Paperback
Publicatiedatum  april 2012
Prijs  10 euro